Bland maskiner, fallande furor och glada hundar

Publicerad 

Som skrivits i tidigare inlägg fick vi tillträde till etapp 2 precis innan jul. Först var det besiktning som utförs på plats och sen ska träden avverkas men det var brått; alla träd skulle ner innan sista mars. Det är för att fåglarna inte ska bygga bo i en fallande fura. Därefter ska arkeologerna kickas igång. Först kommer handhuggarna, därefter är det avverkning och sist kommer skotarna för att snygga upp, lägga ris och virke i högar och ordna upp efter trädfällningen.

Handhuggarna ska främst siktröja. Helt enkelt ska snår, buskar och sly ned. Två handhuggare fanns längs ledningsdragningen med de magnifika smeknamnen Knoll och Tott…de är dock mycket mer seriösa än vad deras namn ger sken av. De är ute med röjsåg och motorsåg som främsta verktyg för att förenkla för nästkommande i ledet. Det är även deras uppgift att ta sig an de träd som är för stora för skördaren att fälla.

Skördaren

Nästa person i tur är skördaren, vi snackar trädfällaren. Björn Svensson sitter i hytten och är ägare av skogsmaskinerna. Skördaren fäller och utför så kallad aptering. Det som sker då är att trädet delas upp i olika delar för att få ut största möjliga ekonomiska vinning. Skördaren är en 1270D av märket John Deere, den fäller upp till 75 cm tjocka stammar och väger ca 19 ton. I en mogen skog med bra skördarmöjligheter kan en sådan maskin få ned ca 50 m3 i timmen.

Gundvald och Steinar redo för en paus

Vid besök hos skördaren kikar två hundar ut ur hytten. Hundarna har de Beck-inspirerade namnen Gunvald och Steinar; de viftar förnöjt på svansen och hoppar glatt ut i skogen under pausen. Gunvald är en 10-årig Basset Petit och Steinar är en 9-månader strävhårig tax, det luktar jaktintresse tänkte jag. Javisst säger Björn glatt, rådjur är hundarnas fokus och Steinar är på upplärning. Angående namnen förnekar Björn Svensson att han skulle vara en Beck-fantast. Jag tvivlar starkt men låter det vara osagt.

Sist men inte minst kommer skotaren. Denna kör ut virket till väg/uppsamlingsplats och lägger virket i högar beroende på sortiment. Maskinen är en Elk av märket Ponsse, vilket fantastiskt namn för skogsmaskiner. Maskinen (älgen) har ca 14 ton lastförmåga.

/Bitr. Projektledare Caroline Ingvar-Nilsson

Publicerad

Uppdaterad