Betongstöd

Publicerad 

Längs råvattenledning finns det knappt 60 stöd och de ska också få sin beskärda del i rampljuset. Jag tog Betong-Christer under armen för en skolning. Christer är byggledare för främst betongarbeten i Råvattenprojektet.

Stöden behövs för att uppta de krafter som uppkommer i rörböjarna av trycket från vattnet i ledningen. Ledningen behöver extra stöttning i böjarna som alltså resulterar i de 60 betongklumparna som är planerade längs ledningssträckan.

En gjuten betongplatta under vatten

Första steget mot ett stöd är att schakta upp ett hål, runt 5 meter djupt. Botten besiktigas för att stödet ska få bra stöd så att säga. Är marken mjuk? Finns berg eller knutor i backen? Allt ska rättas till!

Betong-Christer inspekterar betongplatta, undertill syns även skyddsplattan.

Efter att grunden är säkerställd läggs en fiberduk med makadam ovanpå. Därpå gjuts skyddsbetong, även kallad grovbetong som är 5–7 cm. Det är som en arbetsplattform som underlättar arbetet och ger en bra grund. Som ni läser är grunden A och O.

Därefter börjar jobbet med själva stödet. På skyddsbetongen armeras den en meter tjocka bottenplattan. Därefter formas plattan, form och armering avsynas och sen kommer betongbilen och man kan gjuta bottenplattan. Det tar ungefär en vecka för bottenplattan att härdas och sedan sker ytterligare besiktning. Därefter är bottenplattan klar för återfyllning.

Efter dessa steg är rören välkomna! Själva ledningen vid stöden består av böjen och två kortrör även kallade tillpassningsrör som är två till tre meter långa. Dessa rör ansluter sedan till de vanliga rören. Böjen har sin logiska anledning, det är ju böjen som stöden byggs för och har vanligen 30 eller 22,5 graders böjning. Kortrören finns för att tillåta en liten eftergivning då små sättningar i marken kan ske.

Rördelar och dess uppbyggnad i böjen.

Till vänster: ett stöd redo för rörinstallation.
Till höger: ett stöd med installerad rördel som väntar på armering, formning och gjutning.

Efter montaget spänns rören fast i bockar som hjälper rören att ligga på plats och att de inte flyter upp vid gjutning. Ny armering och form, som också den avsynas, därefter är det klart för gjutning, denna gången runt rören. Därefter härdning och en sista besiktning.

Armerat och format stöd. Snart ska gjutingen påbörjas.

 

Ett färdigt rör som genomgår en sista inspektioninnan det försvinner ner under jorden och marken återställs.

Efter flera gjutningstillfällen och besiktningar kommer till sist ett stöd på plats som förhoppningsvis gör sitt jobb i många år.

// Caroline Ingvar-Nilsson bitr. projektledare

Publicerad

Uppdaterad