Kopplingar till kursplaner för åk 6
Våra lektioner är knutna till kursplanernas centrala innehåll för respektive ämne. Efter punkterna ur det centrala innehållet nedan finns länkar till relevanta lektioner.
Varje lektion inleds med lektionsmål. Målformuleringarna är förslag som kan anpassas efter den årskurs eleverna går i.
Kemi
- Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.
Sur, basisk eller neutral? - Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
Vattenrening med filtrering
Vattenrening med kemisk fällning - Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter.
Vattenrening med filtrering
Vattenrening med kemisk fällning - Sur, basisk eller neutral?
Biologi
- Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
Vattenrening med filtrering
Vattenrening med kemisk fällning
Teknik
- Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel trafiksystem, vatten-och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.
Vattentorn, så funkar de!
Slöjd
- Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar och hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
Bygg ett vattentorn!
Hem- och konsumentkunskap
- Ungas ekonomi, sparande och konsumtion.
Vad kostar drycken? - Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
Drycker på väg
Drickadagboken
Socker förr och nu
Matematik
- Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar. Tolkning av data i tabeller och diagram.
Vad kostar drycken?
Drickadagboken.
Geografi
- Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
Virtuellt vatten – vår osynliga vattenförbrukning. - Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
Drycker på väg
Drickadagboken - Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta.
Hur långt räcker en spann vatten?
Virtuellt vatten – vår osynliga vattenförbrukning
Svenska
- Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola.
Virtuellt vatten – vår osynliga vattenförbrukning.
Hur långt räcker en spann vatten?
Socker förr och nu - Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Kriget om källan – en skönlitterär framtidsvision - Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
Kriget om källan – en skönlitterär framtidsvision