Siffror över vattenproduktionen 4 juni 2023

Vattenförbrukningen på stabila nivåer

Vattenanvändningen är åter på normala nivåer i de flesta av Sydvattens 17 delägarkommuner.

Efter att torkan och värmen övergått till mildare och mer ostadigt väder, i kombination med uppmaningen om att använda vattnet hållbart, har vattenanvändningen stabiliserats och är nu åter på normala nivåer.

Men även om vattenproduktionen på Ringsjöverket och Vombverket nu är normala är det klokt att använda vattnet hållbart. Beteendet med en hållbar vattenanvändning ska gälla alla tider på året då vi alltid bör värna om vattnet som naturresurs. Dessutom går det åt både energi och kemikalier när vattnet renas så det är aldrig en god idé att slösa på vatten.

Sydvattens två vattenverk renar vatten på olika sätt. Titta gärna på Sydvattens filmer om Ringsjöverket och Vombverket för att lära dig mer om hur vattnet från Bolmen respektive Vombsjön blir dricksvatten.

Här kommer några tips på hur du kan använda vattnet hållbart året runt:

  • Undvik att bada badkar. Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.
  • Duscha kortare. Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara 60 liter. I genomsnitt går det åt 12 liter vatten per minut när vi duschar. Det betyder att om du minskar tiden i duschen från 10 minuter till 5 minuter, minskar du din vattenförbrukning med 22 000 liter vatten per år. I en familj med fyra personer innebär det en minskning med över 87 000 liter vatten per år.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt. Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola länge varje gång du vill ha ett glas kallt vatten.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig. Många borstar tänderna och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 36 liter.