Världsvattendagen 2023

Världsvattendagen 22 mars 2023

“Be the change” handlar om att vi alla kan göra skillnad genom att förändra vårt sätt att använda, konsumera och hantera vatten i våra liv. Det är temat för årets världsvattendag.

Världsvattendagen är FNs temadag som i 30 år har satt fokus på betydelsen av färskvatten. Världsvattendagen ska höja medvetenheten för betydelsen av vatten i alla delar i samhället och verka för ett hållbart hanterande av färskvatten.UN-water logga, World Water Day

På världsvattendagen hittar du Sydvatten både på Vattenhallen Science Center i Lund och i Ljungby kommun där vi föreläser om vatten, om vattnets betydelse samt hur vi kan och bör minska vår vattenanvändning.

Vattenhallen Science Center, Lunds Universitet, 22 mars kl 16.30-19.00. Lärarfortbildning för undervisande lärare i åk 4-9. Föreläsningar och experiment av och med forskare på Lunds universitet och Victoria Beckman, projektledare på Sydvatten AB.

Bolmen, Lagan och världen, 22 mars kl 17-18.30 på Kulturhuset Grand i Ljungby. Föreläsning av professor Kenneth M Persson, forskningschef vid Sydvatten AB och professor i teknisk vattenresurslära på Lunds universitet. Samarrangemang med Ljungby kommun.

Hållbar vattenanvändning

Temat “Be the change” går hand-i-hand med det nationella konceptet Hållbar vattenanvändning där vi med enkla tips vill uppmuntra till att minska vattenanvändningen i vardagen. Vatten är vår mest värdefulla naturresurs och vi blir bara fler och fler som ska dela på den. Dessutom går det åt både energi och kemikalier för att rena det till dricksvatten.

Till årets världsvattendag uppmuntrar FN alla att göra skillnad, i hemmet, skolan, på jobbet och i samhället i stort. Många av dessa vattenbesparande aktiviteter som görs över världen kommer lanseras på FNs vattenkonferens 22-24 mars. Det är första gången på nästan 50 år som FN har en vattenkonferens i den här storleken vilket visar vattnets betydelse och att hanteringen av vatten är avgörande för framtiden. Länder, regeringar och intressenter från alla nivåer i samhället kommer att samarbeta för att påskynda framstegen med hållbarhetsmål 6 och andra internationellt överenskomna vattenrelaterade mål.

Här är några enkla tips för en hållbar vattenanvändning

  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig – stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar (2 ggr/dag) sparas 18 liter vatten.
  • Duscha kortare – om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara 60 liter.
  • Undvik att bada badkar – det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar.
  • Diska och tvätta med fulla maskiner – en halvfull maskin drar lika mycket vatten som en full.
  • Samla regnvatten i en tunna att vattna trädgården med.
  • Vattna med vattenkanna – en vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme.
  • Vattna tidig morgon eller sen kväll, annars dunstar det mesta vattnet bort i värmen.
  • Se till att din pool är tät och övertäckt när du inte använder den.

Spara 100 liter vatten per dag i en familj genom att stänga av kranen när de borstar tänderna. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn.

 

Fira världsvattendagen genom att använda vattnet hållbart!