Kille i pool. Bild: Pixabay

Pooler och spabad – hur fyller du på rätt sätt?

Pressmeddelande 10 maj 2021

Under 2020 anlades över 5 000 nya permanenta pooler för hemmabruk och prognosen för poolförsäljningen för 2021 ser ut att bli ännu högre. 2020 ökade försäljningen av pooler och hemmaspa med 55 % jämfört med 2019 och en uppskattning för 2021 ligger på närmare 75%.

Att fler villaägare installerar en pool eller ett spabad i sin trädgård har nog inte undgått någon, och en fråga som ofta dyker upp är om den kommunala vattenförsörjningen klarar av att leverera dricksvatten till alla dessa pooler?

–       Jag kan inte svara för situationen i hela landet, men för Sydvattens delägarkommuner klarar vi det om alla hjälps åt och planerar för att fylla poolen på rätt sätt. säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.

Siffrorna som anges ovan gäller permanenta pooler vilka rymmer ca 20-50 kubikmeter vatten. Sedan tillkommer pooler som ligger ovan jord och en uppskattning från poolbranschen är att ökningen av dessa är lika stor eller större under de senaste två åren. Många av dessa nya pooler ligger i bostadsområden med kommunal vattenförsörjning och totalt sett är det många 1 000-tals liter dricksvatten som går åt när dessa pooler ska fyllas på våren.

–       När man fyller sin pool på är det viktigt att göra det långsamt och gärna på natten då vattenförbrukningen i övrigt är lägre. Sedan är det ju bra om man kan stämma av med närmsta grannarna som också har pool så att man inte fyller dem precis samtidigt. säger Stefan Johnsson.

Det är även bra att försäkra sig om att poolen är tät så det inte läcker ut vatten, samt att täcka över den när den inte används för att minska avdunstningen. Följer man dessa tips och har en väl fungerande vattenrening så kan du använda samma vatten hela sommaren och slipper fylla på så mycket.

När badsäsongen är över är det viktigt att känna till om vattnet bör vara kvar över vintern eller hur man ska tömma poolen. Man får till exempel inte leda ut poolvattnet i dagvattenbrunnen (gallerbrunn i gatan), i spillvattennätet (avloppet i badrum eller kök) eller i närliggande vattendrag.

Läs på vad som gäller för dig vid just dina förutsättningar. Vid osäkerhet ska man kontakta sin kommun för rådgivning.

 

Läs mer om hur du fyller, tömmer och hanterar din pool, spa eller badtunna.