Algväktare sommaren 2020

Bli Algväktare sommaren 2021!

Bli Algväktare sommaren 2021!

Under sommartid drabbas Vombsjön liksom många andra sjöar av algblomning. Vattnet blir grumligt och grönt, och i värsta fall giftigt pga alggifter. Detta beror på massförekomst av blågrönalger, även kallade cyanobakterier. Under varmare somrar förväntas cyanobakterieblomningar öka, men under värmeböljan 2018 dök en helt annan typ av alg upp och blommade i Vombsjön. Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka effekten av extremväder på algblomningar. Projektet är finansierat av forskningsrådet Formas och leds av professor Karin Rengefors vid Lunds universitet i samarbete med Sydvatten.

Därför behövs Algväktare i Vombsjön

För andra året i rad söker vi frivilliga Algväktare för att studera algblomningarna i Vombsjön. Syftet är att bättre kunna följa algblomningen och tidigt kunna upptäcka när vattnet blir giftigt. För det krävs prover med tät frekvens och från flera ställen av sjön – med andra ord, det behövs många händer! I gengäld får Du lära dig om mikroalger samt bidra till viktig forskning om klimat och algblomningar.

Vad gör Algväktaren?

Som Algväktare tar Du ett vattenprov, silar ner det på ett filter, gör en klassificering av filtrets färg, fotograferar filtret och laddar upp på vår hemsida. Vid vissa tillfällen får Du mäta alggifter med hjälp av en provtagningssticka. Vi forskare gör sedan en utvärdering utifrån fotona och provstickorna och lägger ut en bedömning på Fokus Vombsjöns hemsida. Vårt drömmål är att få in ett prov varje dag juli-september, men flera Algväktare kan hjälpas åt på varje provpunkt. Förra året samlade Algväktarna in över 450 prover!

Vem kan bli Algväktare?

För att bli Algväktare ska du lätt kunna samla in en flaska vatten vid stranden minst 2 dagar i veckan. Du behöver också kunna använda en smart mobiltelefon eller digitalkamera+dator för att kunna fotografera och ladda upp bilden på vår hemsida. Till sist måste du kunna vara med på vår upplärning som sker i början av sommaren (juni).

Hur blir jag Algväktare?

Först behöver du göra en intresseanmälan på https://www.biologi.lu.se/vombsjons-algvaktarprojektSenast 15 maj. Vi meddelar 20 maj om du har blivit utvald till Algväktare.

Har du frågor? Kontakta i så fall karin.rengefors@biol.lu.se

/Karin Rengefors, professor i limnologi, Lunds universitet
/Linda Parkefelt, forskningsledare, Sydvatten