Ansträngd situation, vattna ej gräsmattan

Minska vattenanvändningen, nu räknas varje droppe!

Värmen och torkan gör att det just nu används mycket vatten och vattenverken jobbar hårt för att producera i takt med förbrukningen. Nu måste vi tillsammans minska vår vattenanvändning så att vattnet kan användas till det som är viktigast i samhället.

Sydvatten råder alla att spara vatten genom att inte använda vattenspridare och vattenslang, att inte fylla sin pool, spa eller vattentunna och att ta en kort dusch i stället för att bada badkar.

– Vi har under de senaste veckorna haft höga produktionstoppar på båda vattenverken vid ett flertal tillfällen vilket gör att vi har mycket små marginaler för om något går fel. Vi måste nu minska vattenanvändningen kollektivt i alla Sydvattens delägarkommuner.

– Ett exempel är att många vattnar sina gräsmattor med dricksvatten och då går det ju åt stora mängder vatten. Det är bättre att låta gräsmattan vara, den återhämtar sig efter en torrperiod, säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.

Vattenverken och vattenledningssystemen i kommunerna är dimensionerade för att förse invånare, skolor, sjukhus, företag och näringsliv med en hållbar och kostnadseffektiv dricksvattenförsörjning, inte för den extremförbrukning som sker just nu.

– Vi har gott om vatten i sjöarna som vi tar vårt dricksvatten ifrån, men det är inte hållbart att använda sådana stora mängder under en så lång tid som vi gör just nu. För att undvika att hamna i ett kritiskt läge behöver vi hjälpas åt att minska vår förbrukning och tänka till på vad man faktiskt måste använda vattnet till dessa varma dagar.

Tips för att spara vatten:

  • Låt gräsmattan vara, den klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.
  • Vattna med vattenkanna. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast och vattnet dunstar bort. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö.
  • Plantera inte under sommartid. Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid.
  • Undvik att bada badkar. Det går åt 150–200 liter för att fylla ett badkar.
  • Duscha kortare. Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara 60 liter.
  • Ha en kanna vatten i kylen i stället för att spola för att få det kallt.
  • Stäng av kranen medan du borstar tänderna och rakar dig.

Ansträngd situation, fyll ej poolen just nu

Ansträngd situation, använd ej högtryckstvätt

Ansträngd situation, undvik att bada badkar

Ansträngd situation, låt ej kranen stå och rinna

Ansträngd situation, ställ en kanna i kylen istället för att spola tills det blir kallt