Karaff och vattenglas

Använd vattnet klokt!

Det används mycket vatten just nu och vi behöver hjälpas åt med att dra ner på förbrukningen.

Här kommer några tips på hur du enkelt kan minska din vattenanvändning:

  • Låt gräsmattan vara. Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.
  • Vattna med vattenkanna. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.
  • Plantera inte under sommartid. Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.
  • Undvik att bada badkar. Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.
  • Duscha kortare. Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara 60 liter. I genomsnitt går det åt 12 liter vatten per minut när vi duschar. Det betyder att om du minskar tiden i duschen från 10 minuter till 5 minuter, minskar du din vattenförbrukning med 22 000 liter vatten per år. I en familj med fyra personer innebär det en minskning med över 87 000 liter vatten per år.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt. Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola länge varje gång du vill ha ett glas kallt vatten.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig. Många borstar tänderna och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 36 liter.

Vatten är vår viktigaste naturresurs. Här hittar du fler spara-vatten-tips.