Köande människor med ett tomt matkärl i handen. Sveriges Radio använder bilden för att illustrera temat för Musikhjälpen 2023

Mat och vatten centralt för Världshungerdagen och Musikhjälpen 2023

Årets tema för Musikhjälpen 2023 är ”Ingen ska behöva dö av hunger”, och går hand i hand med årets tema för World Food Day 16 oktober (Världshungerdagen) – “Vatten är liv, vatten är mat. Lämna ingen utanför.”
Samma viktiga syfte och mål ❤️

Vad kan DU göra innan och efter Musikhjälpen och Världshungerdagen?

🌾 Välj lokala och färska livsmedel i säsong,
💧 Använd vattnet hållbar och slösa inte (minska t.ex. duschtiden till max 5 min)
🥕 Minska matsvinnet
🗑️ Släng inte skräp i naturen eller på gatan
🧻 Spola inte ner annat än de 3 P-na (Pee, Poo and Paper)
💧 Vattna trädgården med regnvatten

Vi måste alla sluta ta vatten för givet och sluta slösa på vatten i våra dagliga liv. Vad vi äter och hur den maten produceras påverkar vattnet och vattentillgången.

Här hittar mer tips på hur du kan använda vattnet hållbart: Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har. – Sydvatten

Musikhjälpen görs av Sveriges Radio P3, SVT och Radiohjälpen.

“World Food Day” eller Världshungerdagen är årligen återkommande och syftar till att öka medvetenheten och kunskapen om dem som lider av hunger och undernäring. World Food Day firas den 16 oktober varje år, vilket är det datum som FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation grundades 1945 (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Årets tema Vatten är liv, vatten är mat. Lämna ingen utanför. belyser vikten av vatten för livsmedelsproduktion, de akvatiska livsmedelssystemen och mänskligt välbefinnande, samt utmaningarna och lösningarna för att hantera vatten klokt i en föränderlig värld. Världshungerdagen är en av de mest firade dagarna i FN:s kalender, med hundratals evenemang och informationsaktiviteter i 150 länder och på upp till 50 språk.

I filmerna nedan visas åtta sätt som du kan spara vatten samt vattnets betydelse för allt liv på jorden.