Illmar Repalu, ordförande Sydvatten, Johan Olsson Swanstein KSO i Båstad, Jonas Jacobsson Gjörtler, vice ordförande Sydvatten och styrelseordförande i NSVA.

Invigning av Båstadledningen

Idag har Båstadledningen formellt invigts med representanter från Sydvatten, Båstad kommun och NSVA på plats.

Båstad blev delägare i Sydvatten 2018 och efter ca fyra års grävarbete har vi idag invigt Båstadledningen tillsammans med NSVA och Båstad kommun.

De nya ledningarna är ca 2,5 mil långa och den nya inkopplingen berör ca 2500 fastigheter. Detta är den första delen av arbetet med att leverera vatten från Bolmen till Båstad kommun och fastigheterna som nu får vatten från Sydvatten ligger i södra delen av kommunen.

Den ansträngda situationen med bitvis lågt tryck i ledningsnätet och stora svårigheter att klara de mest intensiva sommardagarna ska nu förhoppningsvis vara över för detta område.

– Dock gäller det att använda dricksvattnet på ett mer hållbart sätt, kommuninvånarna i Båstads kommun förbrukar nästan dubbelt så mycket vatten jämfört med snittet i övriga landet per person och dygn och detta behöver sänkas rejält, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA

Vattnet till Båstad kommer från Bolmen via Ringsjöverket och Helsingborg innan det når Båstad kommun.

– Sjön Bolmen som ligger i Småland är känd för sitt fina vatten. Sydvatten har en god säkerhet och redundans i vattenförsörjningen och dricksvattnet från Sydvatten uppfyller alla kvalitetskrav med god marginal, säger Lars Balkfors, utredningschef på Sydvatten.

Illmar Repalu, Jonas Jacobsson Gjörtler

Illmar Reepalu, ordförande Sydvatten, Johan Olsson Swanstein KSO i Båstad, Jonas Jacobsson Gjörtler, vice ordförande Sydvatten och styrelseordförande i NSVA.

Jörgen Johansson, Lars Balkfors

Jörgen Johansson, VD Sydvatten och Lars Balkfors, utredningschef Sydvatten, smakar av vattnet i Båstad.