Sydvatten inspirerar Lunds kommun
Tisdagen 3 december höll den miljöstrategiska enheten i Lunds kommun den årliga inspirationsdagen och med på talarlistan var Sydvatten som pratade om vikten av hållbar vattenanvändning och hållbar vattenförvaltning.
– Sydvattens styrelse har tagit ett strategiskt inriktningsbeslut som innebär att vi, tillsammans med våra delägarkommuner, ska minska vattenförbrukningen med 2 % per år till 2040. För att lyckas med det måste vi samarbeta brett med våra ägare och de vattensparande åtgärderna behöver ske på många plan i samhället, säger Åsa Håkansson, teknisk chef på Sydvatten.
Inspirationsdagen inleddes med en genomgång av Lunds miljömål där man presenterade vilka mål som uppnåtts och vilka man behöver jobba vidare med, samt en redovisning av vilka åtgärder som planeras inom Klimatneutrala Lund.
Publiken, som bestod av ett hundratal medarbetare från olika förvaltningar och områden inom Lunds kommun, bjöds även på ett smakprov ur podd-serien Det goda livet som skapats av forskarnätverket Climaginaries vid Lunds universitet. Podden djupdyker i frågorna som Vad är egentligen ett gott liv? För dig, idag? För dig, imorgon? Det goda livet är en fiktiv podcast som utspelar sig i framtiden.
Mårthen Mirza, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun, inspirerade med ett brandtal om vikten av kultur som budbärare under svåra tider och att våra ord och ordval spelar roll för hur vi tar oss an de utmaningar vi står inför.
Vatten är en del av allt levande och samhället är beroende av vatten, därför är hållbar vattenanvändning relevant i samhällets alla delar.
– Det är viktigt att vatten kommer in i miljö- och hållbarhetsdebatten på alla instanser, både inom kommunerna och inom närings- och privatlivet. Vatten är vår viktigaste naturresurs och det ska inte behövas en kris för att vi ska blir smartare med hur vi använder vattenresursen. Genom att träffa medarbetare i kommunerna på det här sättet kan vi sprida kunskapen om vattnets värde och hur vi gemensamt kan ansvara för att minska vattenanvändningen i samhället, säger Åsa.
Föreläsningen på Lunds kommun är en del i arbetet med att öka kunskapen om vattnets värde och för att vi tillsammans ska jobba med inriktningsbeslutet att minska vattenförbrukningen med 2 % per år till 2024. För hushållens vattenanvändning motsvarar det en sänkning till 100 liter per person och dygn (idag ligger Sverige-snittet på ca 140 liter/person/dygn).