
Krisvattenseminarium i Sydvattens regi
Fredagen 4 april arrangerade Sydvatten ett Krisvattenseminarium där våra ägarkommuner och systerorganisationer, VA SYD och NSVA, var de primära gästerna.
Bakgrund
På grund av det försämrade omvärldsläget har frågan om en ökad civil förmåga inom totalförsvaret blivit allt viktigare och där utgör krisvatten en relevant förmågehöjning. Som kommunal dricksvattenproducent behöver Sydvatten vidta åtgärder för att också kunna upprätthålla produktionen av dricksvatten vid höjd beredskap och krig. Vid krisvattenseminariet lyftes olika frågeställningar om hur dricksvattenförsörjningen kan upprätthållas utifrån deltagarnas olika uppdrag avseende dricksvattenproduktion samt kommunal och regional planering för vattenförsörjning i kris och ytterst höjd beredskap och krig.
Krisvattenseminariet 4 april
På talarlistan stod representationer från Länsstyrelsen, Södra Civilområdet, Livsmedelsverket, Region Skåne, VA SYD, Sydvatten och konsultbolaget NorConsult som har erfarenhet från arbete med vatten i krisområden och områden där det pågår beväpnad konflikt.
Ansvarsprincipen
Ansvarsprincipen i Sverige innebär att den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden också har samma ansvar under en krissituation. Detta är en grundläggande princip inom det svenska krishanteringssystemet och säkerställer att myndigheter och aktörer agerar i enlighet med sina normala ansvarsområden även under kriser. Det innebär att exempelvis sjukvården och kommunerna fortsätter att ha ansvar för sina respektive områden, oavsett omständigheterna, och att Sydvatten har ansvar för att upprätthålla produktion av dricksvatten vid höjd beredskap och krig.
Olika uppdrag
Flera andra myndigheter har ett uppdrag när det gäller att upprätthålla produktionen av dricksvatten vid höjd beredskap och krig och programpunkterna speglade vikten av förberedelse, långsiktighet och samverkan i en förändrad väld.
Sören Säf och Carolina Gärdenfors, utredare för VA-beredskapsfrågor från NorConsult, berättade, utifrån egna erfarenheter, hur det faktiskt kan gå till när infrastrukturen blir måltavlor i en konflikt. De berättade även om upplevelser där personalen på VA-anläggningar gör sitt yttersta för att säkerställa vattnen och sanitet till invånarna, trots tuffa omständigheter och ibland t.o.m. med risk för sitt eget liv. Deras största medskick var att inte glömma personalens behov av trygghet, säkerhet och förnödenheter.
Livsmedelsverkets enhetschef Åsa Signer berättade om deras uppdrag för att stärka det civila försvaret avseende dricksvattenförsörjning. Beredskapshandläggare Karin Wertsberg presenterade Projekt krigsdricksvatten som handlade om försörjning av dricksvatten under höjd beredskap och krig.
Sone Ekman, beredskapshandläggare från Södra Civilområdet, presenterade deras verksamhet och roll för att stärka det civila försvaret.
Rune Jönsson, VS-strateg från Region Skåne, berättade om vattenförsörjning av samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap.
Henrik Gullstrand, beredskapshandläggare från Länsstyrelsen, gick igenom deras arbete med civilt försvar och vattenförsörjning i kris och krig.
Stefan Johnsson, Kvalitets- och säkerhetschef på Sydvatten, gjorde en kort historisk tillbakablick som visade att Sydvatten faktiskt bildades ur en “vattenkris” samt hur vi idag behöver jobba bredare och djupare med en samordnad regional krisvattenförsörjning.
Christoffer Jennebo, planerare på Teknik och serviceförvaltningen i Örebro kommun gick igenom lärdomar de dragit efter en praktisk övning av hur nödvattendistribution kan fungera i praktiken.
Karin Fernström, samhällsbyggnadschef, och Elina Bratt, säkerhetschef, från VA SYD visade på vikten av en god dialog med medlemskommuner kring vattenförsörjning, beredskap och totalförsvarets uppbyggnad
Avslutningsvis summerade Mattias Leijon, VD, och Stefan Johnsson, Kvalitets- och säkerhetschef på Sydvatten, seminariedagens presentationer och budskap där det står klart att den enda vägen framåt är genom samarbete mellan alla dessa olika myndigheter och instanser.