Bild på Forskningsstation Bolmen, med loggan samt logga på samarbetspartners

Forskningsstation Bolmen får Hylte kommuns miljöpris 2024

Varje år delar Hylte kommun ut ett miljöpris för förtjänstfullt arbete inom miljöområdet i Hylte kommun. I år går priset till Forskningsstation Bolmen!

Motiveringen lyder:

Forskningsstation Bolmen är mottagare av Hylte kommuns miljöpris 2024. Stationens långsiktiga engagemang för att förstå och skydda Bolmens ekosystem har nationell, regional samt lokal betydelse. Genom forskning, utbildning, och samverkan med lokala aktörer bidrar stationen till en hållbar framtid för både människor och natur.

– Det är verkligen glädjande att Forskningsstation Bolmen får den här utmärkelsen. Bolmen är en ytterst värdefull sjö för rekreation, fiske, bad, turism, friluftsliv, djur och natur och den är Skånes viktigaste vattentäkt. Vi har ett nära samarbete med Hylte kommun, såväl som övriga kommuner och länsstyrelser kring Bolmen, och det är gott att arbetet uppskattas och uppmärksammas. Hylte kommuns miljöpris är ett fint kvitto på att vi gör rätt saker och vårt arbete har betydelse för många, säger Mattias Leijon, VD för Sydvatten.

Sydvatten startade verksamheten vid Forskningsstation Bolmen på Tiraholm 2017 och inriktningen för forskningen är i första hand miljöövervakning, fiske och fiskevård, projekt för vattenvård och effekter av klimatförändringar på land- och sjöekosystem.

Juha Rankinen är föreståndare på Forskningsstation Bolmen och har arbetat där sedan stationen etablerades:

– Det är jättekul att Forskningsstationen får ta emot Hylte kommuns miljöpris. Kunskap om hur vattentäkten ändras på grund av klimat, väder, ekologi, markanvändning med mera kommer att bli allt viktigare att ta fram och förstå så att alla intressenter kring sjön kan fortsätta använda de ekosystemtjänster som sjön erbjuder och givetvis så att den framtida vattenförsörjningen kan säkras och lösas. Därför behövs forskning och metodutveckling, men också nära samverkan med såväl kommunerna kring sjön som forskare i Sverige och utomlands.

Forskningsstationen är öppen för alla universitet och högskolor som vill forska på Bolmen och omgivningen kring Bolmen. Stationen ingår även i ett nationellt nätverk av fältstationer, SITES, och AquaNet-infrastrukturen är tillgänglig för såväl nationella som internationella SITES-forskare. Sydvatten är huvudman för Forskningsstation Bolmen.

 

Bild på Forskningsstation Bolmen, med loggan samt logga på samarbetspartners